Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kaczka azjatycka z jesiennymi owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mogłoby się wydawać, że połączenie kuchni azjatyckiej z polską może się nie udać. Nic bardziej mylnego, pyszna aromatyczna i chrupiąca kaczka podana w towarzystwie lokalnych owoców podbiła kubki smakowe moich przyjaciół i będzie częstym gościem :)

Kaczka azjatycka z jesiennymi owocami

Składniki:

Kaczka azjatycka z jesiennymi owocami

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka azjatycka z jesiennymi owocami
Oczyszczoną umytą i osuszoną kaczkę nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. W misce łączymy składniki marynaty tj. sok i skórkę z limonki z miodem, imbirem, olejem sezamowym i rozmarynem. Połowę gruszki i jabłka kroimy w grubą kostkę dodajemy do marynaty. 2 śliwki kroimy w ćwiartki dodajemy do miski. Owoce marynujemy minimum 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Kaczkę faszerujemy zamarynowanymi owocami, związujemy nogi kaczki tak aby farsz nie wyleciał. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy po wierzchu płynną marynatą i wkładamy do piekarnika na godzinę. Po godzinie kładziemy obok kaczki resztę owoców pokrojonych na ćwiartki lub połówki. Całość pieczemy jeszcze 30-45 minut. Upieczoną kaczkę przekładamy na talerz. Upieczone owoce przecieramy przez sitko, przekładamy do garnka, dodajemy płyn który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut aż trochę zgęstnieje. Kaczkę podajemy z sosem.