Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kaczka faszerowana

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Naprawdę warto przyrządzić taką kaczkę!

Kaczka faszerowana

Składniki:

Kaczka faszerowana

 

  • 1 kaczka,
  • 1kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 2 cebule,
  • 20dag.boczku,
  • 20dag.dobrej kiełbasy,
  • 10dag.orzechów włoskich,
  • 10dag.wiórków kokosowych,
  • 1op.rodzynek,
  • 1 mały słoik oliwek,
  • 1 bułka,
  • 2 łyżki koniaku,
  • 1szkl.białego wina,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana
Kaczkę posolić i popieprzyć od wewnątrz i na zewnątrz i odstawić na 2godz.w chłodne miejsce na 2godz.Jajka ugotować na twardo,wystudzić,obrać i pokroić w kostkę.Boczek i kiełbasę też pokroić w kostkę.Cebulę i orzechy posiekać,bułkę pokroić w kostkę,a następnie skropić koniakiem i polać winem,oliwki odsączyć,pokroić.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie,odsączyć.Masło rozgrzać,podsmażyć na nim cebulę,boczek,kiełbasę,orzechy,oliwki oraz wiórki kokosowe.Następnie dodać jajka,rodzynki i bułkę i dokładnie wymieszać.Powstałym farszem nadziać kaczkę i zaszyć ja.Kaczkę włożyć do natłuszczonej brytfanny,wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec,aż kaczka będzie miękka.