Sposób przygotowania:
Kaczka nadziewna w galarecie Asus
Sprawioną kaczkę umyć, osuszyć, przekroić skórkę wraz z mięśniami (wzdłuż kręgosłupa). Następnie oddzielić mięso od szkieletu. Płat mięsa i skóry natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Podroby opłukać zalać nie wielką ilością wrzątku i gotować przez parę minut, osączyć i ostudzić. Namoczoną bułkę odcisnąć i zemleć razem z podrobami. Masę połączyć z jajkiem i rodzynkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać gałkę muszkatołową wszystko wymieszać. Na płat mięsa wyłożyć farsz, zawinąć brzegi. Kaczkę obwiązać nicią przełożyć do brytfanny, wlać rosół dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Mięso wyjąć, ostudzić, obciążyć deseczką i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Wywar przecedzić. Żelatynę namoczyć w 6 łyżeczkach wody i odstawić aż napęcznieje. Z kaczki usunąć nici, mięso pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Udekorować natką i groszkiem. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do wywaru i zagotować. Przyprawić solą oraz pieprzem i odstawić aż przestygnie. Tężejącą galaretą zalać plastry kaczki.