evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Kaczka o smaku Porto

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Kaczucha ma lekko słodkawy smak. Z wierzchu jest chrupiąca, a w środku pyszna i delikatna.

Kaczka o smaku Porto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kaczka o smaku Porto

 

  • 2 piersi z kaczki ze skórą b/k (u mnie po 200g jedna sztuka)
  • NA MARYNATĘ
  • 2 łyżeczki miód (ja miałam wielokwiatowy)
  • 2 łyżeczki sos sojowy-ciemny
  • 1/2 szklanki wino Porto
  • pieprz wg.uznania
  • DODATKOWO
  • blaszka
  • 1 łyżka olej
  • sól morska świeżo mielona

Sposób przygotowania:

Kaczka o smaku Porto
Umyte i osuszone piersi z kaczki nacinamy (skórkę) w kratkę.Do plastikowej miski dodajemy miód,wino,sos sojowy oraz pieprz-całość mieszamy do uzyskania jednolitego płynu.Wkładamy do tego mięso i marynujemy najlepiej całą noc trzymając w lodówce. Następnie na łyżce oleju na patelni obsmażamy piersi z obu stron zaczynając od strony skóry do prawie całkowitego odparowania wina.Podsmażone przekładamy na blaszkę,polewamy resztką płynu jaki nam został na patelni,solimy,pieprzymy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190*C około 15 minut bez przykrycia... Po upieczeniu odstawiamy mięso żeby odpoczeło po czym możemy podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO :-)
Kaczka o smaku Porto
Umyte i osuszone piersi z kaczki nacinamy (skórkę) w kratkę.Do plastikowej miski dodajemy miód,wino,sos sojowy oraz pieprz-całość mieszamy do uzyskania jednolitego płynu.Wkładamy do tego mięso i marynujemy najlepiej całą noc trzymając w lodówce.
Kaczka o smaku Porto
Następnie na łyżce oleju na patelni obsmażamy piersi z obu stron zaczynając od strony skóry do prawie całkowitego odparowania wina.Podsmażone przekładamy na blaszkę,polewamy resztką płynu jaki nam został na patelni,solimy,pieprzymy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190*C około 15 minut bez przyk
Kaczka o smaku Porto
Po upieczeniu odstawiamy mięso żeby odpoczeło po czym możemy podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO :-)