Sposób przygotowania:
Kaczka w miodzie z owocami
Oczyszczoną kaczkę dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć, odciąć końcówki ostrych skrzydeł, natrzeć w środku i na zewnątrz sola i pieprzem. Jabłka i gruszki umyć, oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wymieszać razem z rodzynkami, żurawiną, miodem, goździkami, tymiankiem oraz majerankiem. Utworzona mieszanka napełnić wnętrze kaczki. Kaczkę ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około pół godziny. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze godzinę.. Na początku mięso często skrapiać wodą, potem polewać sosem wytworzonym podczas pieczenia. W trakcie pieczenia kaczkę należy kilkakrotnie obrócić aby się równomiernie upiekła. Pod koniec polać winem i obłożyć kawałkami gruszki (około 15 minut przed końcem)