Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na świąteczny obiad w moim domu często podaje się kaczkę. Tym razem przygotowałam piersi z kaczki z dodatkami kojarzącymi mi się z Bożym Narodzeniem: żurawiną i pomarańczami. Aby wzbogacić wartość dania, dodałam także jabłka.

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym

Składniki:

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym

 

Na sos:

Sposób przygotowania:

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym

Przygotowanie mięsa

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym
Skórkę piersi nacinamy, mięso przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem

Piersi z kaczki opłukujemy, osuszamy, nacinamy skórkę. Mięso nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem, przekładamy do miseczki, polewamy olejem i odstawiamy na noc do lodówki.

Smażenie

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym
Piersi z kaczki obsmażamy na suchej patelni

Piersi z kaczki obsmażamy na suchej patelni począwszy od strony ze skórką. Po 5 minutach zmieniamy stronę, smażymy jeszcze 3-4 minuty.

Nie wylewamy tłuszczu ze smażenia!

Przygotowanie owoców

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym
Do kaczki dodałam jabłka, pomarańcze i suszoną żurawinę

Owoce myjemy. Jabłka kroimy na ósemki, usuwamy nasiona. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, usuwamy białe błonki.

Przygotowanie sosu - cz.1

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym
Do sosu wykorzystałam m.in. żurawinę ze słoiczka

Żurawinę ze słoiczka przekładamy do miseczki, dodajemy miód, przyprawy i suszoną żurawinę.
Część sosu (ok.1/3) odstawiamy do lodówki- wykorzystamy go na koniec. 2/3 sosu dodamy do sosu przygotowanego na bazie tłuszczu z kaczki.

Przygotowanie sosu - cz.2

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym
Do tłuszczu ze smażenia kaczki dodajemy wino i sok pomarańczowy

Do tłuszczu ze smażenia kaczki dodajemy wino i sok pomarańczowy. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Następnie łączymy sos z patelni z sosem żurawinowym.

ETAP 6:

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym
Na patelnię z sosem wrzucamy owoce

Do sosu na patelni wrzucamy owoce, podgrzewamy kilka minut w sosie.

ETAP 7:

Kaczka w sosie żurawinowo - pomarańczowym
Piersi z kaczki pieczemy wraz z owocami i sosem

Piersi z kaczki układamy w natłuszczonej formie do pieczenia, obkładamy owocami, zalewamy sosem. Wierzch mięsa smarujemy połową odłożonego sosu żurawinowego. Pieczemy 20-25 minut w 160 st.C.
Do kaczki podajemy pozostawiony sos żurawinowy.