Sposób przygotowania:
kaczka z ananasem i żurawina
żurawinę wcześniej namaczamy w wodzie, czosnek kroimy na pol jabłka na ćwiartki, . kaczkę solimy, pieprzymy i obsypujemy majerankiem. do środka wkładamy czosnek i jabłka. kaczkę zapnij wykałaczką. i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. potem nasmaruj kaczkę olejem i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny w 180 stopniach . co chwile polewamy ja sokiem wytwarzającym się podczas pieczenia. cebule posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj wino żurawinę i gotuj ok 10 minut. po upieczeniu kaczki zbierz tłuszcz który się wytworzył i dodaj do żurawiny. dopraw do smaku. na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż ananasa z 2 stron. kaczkę podziel na porcje i podawaj z ananasem i żurawiną.