Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kaczka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Upieczona kaczka nadziana suszonymi jabłkami.

Kaczka z jabłkami

Składniki:

Kaczka z jabłkami

 

  • 1 cała kaczka (ok. 2 kg)
  • 10dkg suszonych jabłek
  • sól do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami
Suszone jabłka włożyć do środka kaczki. Otwór spiąć wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami, żeby owoce się nie wysypały. Do oleju dodać przyprawy i wyciśnięty czosnek, dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso. Kaczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Zamarynowaną kaczkę ułożyć na blaszce lub w naczyniu do zapiekania, oprószyć ją z każdej strony solą. Kaczkę piec przez ok. 2 godziny. Przez pierwszą godzinę piec ją w 180 stopniach. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec dalej (aż kaczka się ładnie zrumieni.