Sposób przygotowania:
Kaczka z jabłkami 4
Kaczkę oczyszczamy,odcinamy skrzydła i myjemy.Nacieramy dokładnie majerankiem,pieprzem,startym czosnkiem,solą i olejem i odkładamy na noc do lodówki.Po tym czasie kaczkę nadziewamy pokrojonym jabłkiem,pozostałym czosnkiem i majerankiem.Kaczkę układamy na grzbiecie w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika.Pieczemy przez minimum 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.Jeśli kaczka ma 2 kg proponuję wydłużyć czas pieczenia.Pieczenie możemy zacząć od mniejszej temperatury tak, aby tłuszcz wytopił się dokładnie,a kaczka nie przypaliła.Po wyciągnięciu z piekarnika kaczkę nacinamy wzdłuż kręgosłupa i piersi, wyciągamy szkielet dzieląc kaczkę na porcje.Pozostałe jabłko obieramy,kroimy w cząstki podpiekamy na patelni z miodem i majerankiem.Podajemy do kaczki.