lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Kaczka z jabłkami loli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna kaczka nadziewana jabłkami.

Kaczka z jabłkami  loli

Składniki:

Kaczka z jabłkami loli

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami loli
Kaczkę dokładnie oczyścić i umyć. W następnej kolejności kaczkę wysmarować od wewnątrz i zewnątrz solą, pieprzem oraz majerankiem i odstawić na dwie godziny do lodówki. Jabłka umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół, aby wyciąć z nich gniazda nasionek. Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie posypać cynamonem. Kaczkę wyjąć z lodówki, a później faszerować ją pokrojonymi jabłkami. Kaczkę najlepiej zszyć. Nadzianą kaczkę wysmarować masłem i wsadzić do naczynia żaroodpornego, które powinno być wysmarowane tłuszczem. Na koniec kaczkę polać białym winem. Gotową kaczkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Podczas pieczenia kaczkę od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.