Sposób przygotowania:
Kaczka z jabłkami loli
Kaczkę dokładnie oczyścić i umyć. W następnej kolejności kaczkę wysmarować od wewnątrz i zewnątrz solą, pieprzem oraz majerankiem i odstawić na dwie godziny do lodówki. Jabłka umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół, aby wyciąć z nich gniazda nasionek. Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie posypać cynamonem. Kaczkę wyjąć z lodówki, a później faszerować ją pokrojonymi jabłkami. Kaczkę najlepiej zszyć. Nadzianą kaczkę wysmarować masłem i wsadzić do naczynia żaroodpornego, które powinno być wysmarowane tłuszczem. Na koniec kaczkę polać białym winem. Gotową kaczkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Podczas pieczenia kaczkę od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem.