kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kaczka z nadzieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna kaczka z jarzynką

Kaczka z nadzieniem

Składniki:

Kaczka z nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z nadzieniem
Kaczkę nacieramy solą i pieprzem. Siekamy cebulę i podsmażamy ja razem z wątróbką na 1 łyżce masła.Kroimy chlebek tostowy w drobną kostkę, dodajemy do niego cebulę z wątróbka, jajko i tymianek. doprawiamy solą i pieprzem a potem nadziewamy tym farszem kaczkę. Zszywamy ją. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 200*C smarując co 10 minut wodą z solą (2 łyżki soli na 4 łyżki wody).Gotujemy brukselkę 20 minut w osolonej wodzie.Kroimy jabłka, dodajemy do nich masło, ugotowana brukselkę i orzechy i dusimy razem 3 minuty.Z wywaru z kaczki zbieramy tłuszcz, dolewamy szklankę wody i przecedzamy. Krótko gotujemy.Sos zagęszczamy mąką z wodą i zagotowujemy.Doprawiamy sos solą i pieprzem oraz tymiankiem.Podajemy kaczke wyłożoną na jarzynce, osobno podajemy sos. Smacznego!