Sposób przygotowania:
Kaczka z salsą z mango i sosem jogurtowym
Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem czarnym, majerankiem, odkładamy w chłodne miejsce na godzinę. Następnie do środka kaczki wkładamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki oraz imbir, układamy ją w naczyniu żaroodpornym, polewamy miodem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stC. około 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywę naczynia i zrumieniamy skórkę pod grillem przez około 10 minut.
Salsa: Mango obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz posiekaną kolendrę i papryczkę chili. Skrapiamy olejem oraz sokiem z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Sos jogurtowy: Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem czarnym, dodajemy posiekaną miętę. Kaczkę podajemy z salsą z mango i sosem jogurtowym.
Salsa: Mango obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz posiekaną kolendrę i papryczkę chili. Skrapiamy olejem oraz sokiem z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Sos jogurtowy: Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem czarnym, dodajemy posiekaną miętę. Kaczkę podajemy z salsą z mango i sosem jogurtowym.
2milutka
aczp
W przygotowaniach nie ma nic trudnego :-) Poza tym nie zawsze mam czas i ochotę, aby fotografować poszczególne czynności :-(
marietta