aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Kaczka z salsą z mango i sosem jogurtowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Eleganckie i niesamowicie smaczne danie. mięciutka kaczka z chrupiącą skórką i pyszne, orzeźwiające dodatki.

Kaczka z salsą z mango i sosem jogurtowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kaczka z salsą z mango i sosem jogurtowym

 

  • 1 kaczka o wadze ok. 1200 g
  • 1 cytryna
  • 20 g imbiru kandyzowanego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki miodu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z salsą z mango i sosem jogurtowym
Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem czarnym, majerankiem, odkładamy w chłodne miejsce na godzinę. Następnie do środka kaczki wkładamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki oraz imbir, układamy ją w naczyniu żaroodpornym, polewamy miodem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stC. około 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywę naczynia i zrumieniamy skórkę pod grillem przez około 10 minut.

Salsa: Mango obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz posiekaną kolendrę i papryczkę chili. Skrapiamy olejem oraz sokiem z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Sos jogurtowy: Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem czarnym, dodajemy posiekaną miętę. Kaczkę podajemy z salsą z mango i sosem jogurtowym.
Kaczka z salsą z mango i sosem jogurtowym
Kaczka z salsą z mango i miętowym sosem jogurtowym

Tagi:

sosy kaczka