Sposób przygotowania:
Kaczka z szałwią i winogronami
Czosnek obrać, posiekać. Szałwię drobno posiekać. Igły rozmarynu rozgnieść w moździerzu. Zioła i czosnek wymieszać z łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Kaczkę umyć, osuszyć. Mieszanką natrzeć tuszkę w środku i na zewnątrz. Winogrona umyć, garść owoców odłożyć, resztą napełnić kaczkę. Tuszkę zaszyć. Piec godzinę i 20 minut w temperaturze 180-200ºC. Po 20 minutach obficie skropić kaczkę winem. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać ją winem (zostawić 2 łyżki) i powstałym sosem. Odłożone winogrona obrać ze skórki i przepołowić. Masło stopić w rondlu, wymieszać z mąką i podsmażyć. Wlać bulion i sok z cytryny, zagotować mieszając. Włożyć winogrona, wlać 2 łyżki wina i 2 łyżki sosu z pieczenia. Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczoną kaczkę podzielić na porcje, wyłożyć na półmisek. Sos podawać osobno.