aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Kaczka z wątróbką drobiową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kaczkę z wątróbką drobiowa robię rzadko, ale smakuje wyśmienicie!

Kaczka z wątróbką drobiową

Składniki:

Kaczka z wątróbką drobiową

 

  • kaczka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 3 jajka
  • 12 dag margaryny
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do drobiu
  • posiekana cebula
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z wątróbką drobiową
Kaczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż piersi i ostrym nożem wycinamy najgrubsze kości. Zostawiamy skrzydełka, udka, uważając aby nie naciąć skórki. Wnętrze kaczki solimy i posypujemy przyprawą do drobiu. Wątróbkę, mielone mięso oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę i razem z żółtkami dodajemy do farszu. Margarynę roztapiamy i wlewamy do farszu. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Dokładnie wszystko mieszamy. Kaczkę nadziewamy farszem i zszywamy nicią. Posypujemy solą, przyprawą do drobiu i smarujemy olejem. Pieczemy 2 godziny w temperaturze 160 stopni Celcjusza. Po godzinie czasu odlewamy tłuszcz i wlewamy do brytfanny szklankę bulionu warzywnego. Pieczemy jeszcze godzinę, a co 15 minut podlewamy tłuszczem. Po upieczeniu usuwamy nici. Podajemy na zimno z pieczywem