Sposób przygotowania:
Kaczka z wątróbką drobiową
Kaczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż piersi i ostrym nożem wycinamy najgrubsze kości. Zostawiamy skrzydełka, udka, uważając aby nie naciąć skórki. Wnętrze kaczki solimy i posypujemy przyprawą do drobiu. Wątróbkę, mielone mięso oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę i razem z żółtkami dodajemy do farszu. Margarynę roztapiamy i wlewamy do farszu. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Dokładnie wszystko mieszamy. Kaczkę nadziewamy farszem i zszywamy nicią. Posypujemy solą, przyprawą do drobiu i smarujemy olejem. Pieczemy 2 godziny w temperaturze 160 stopni Celcjusza. Po godzinie czasu odlewamy tłuszcz i wlewamy do brytfanny szklankę bulionu warzywnego. Pieczemy jeszcze godzinę, a co 15 minut podlewamy tłuszczem. Po upieczeniu usuwamy nici. Podajemy na zimno z pieczywem