IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Kakaowa kostka podwójnie biszkoptowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mocno kakaowa kostka - z biszkoptami i delikatnym kremem.

Kakaowa kostka podwójnie biszkoptowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowa kostka podwójnie biszkoptowa

 

 

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

 

 

  • cukier waniliowy

 

  • Biszkopty okrągłe

 

  • 1 szklanka wody

 

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

  • KREM:

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

  • 2 szklanki mleka w proszku

 

  • 400 g serka homogenizowanego

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa kostka podwójnie biszkoptowa
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec dodając cukier oraz cukier waniliowy, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 25 min. w temp. 175'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na dwa blaty. Margarynę ubijamy z cukrem na puch. Powoli dosypujemy mleko w proszku oraz serek homogenizowany i miksujemy do połączenia się składników. Masę schładzamy ok 20 min. Składamy ciasto: Jeden blat ciasta, 1/3 kremu, biszkopty nasączone w kawie, posypujemy kakao, biszkopt posmarowany 1/3 kremu - ( odwracamy kremem na kakao ), biszkopt smarujemy pozostałym kremem, układamy biszkopty nasączone w kawie, a następnie posypujemy kakao. Gotowe ciasto schładzamy ok 2h. Smacznego !!
Kakaowa kostka podwójnie biszkoptowa
Pieczemy biszkopt kakaowy, a następnie kroimy na dwa blaty.
Kakaowa kostka podwójnie biszkoptowa
Przygotowujemy krem a następnie nakładamy na ciasto
Kakaowa kostka podwójnie biszkoptowa
Biszkopty moczymy w kawie a następnie układamy na kremie.
Kakaowa kostka podwójnie biszkoptowa
Ciasto posypujemy kakao do smaku i schładzamy.