SUPERPRZEPIS

Kakaowa Pavlova z owocami

  • 6
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Kakaowa Pavlova z owocami

Mocno kakaowy bezowy spód pokryty warstwą bitej śmietany i dużą ilością świeżych sezonowych owoców.

Składniki:

Kakaowa Pavlova z owocami

 

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa Pavlova z owocami
Białka ze szczyptą soli i ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier i nie przerywam ubijania. Dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Mąkę ziemniaczaną i kakao mieszam z pianą na najwolniejszych obrotach miksera. Na papierze do pieczenia patyczkiem do szaszłyków rysuję koło o średnicy 23 cm, wykładam ubitą pianę i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120*C i piekę jeszcze kolejne 90 minut. Gotową bezę odstawiam do wystygnięcia. Na zimnym bezowym spodzie rozsmarowuję ubitą z cukrem pudrem śmietanę i układam pokrojone na kawałki owoce. Posypuję wiórkami czekoladowymi.

Tagi:

śliwki