Sposób przygotowania:
Kakaowa Pavlova z owocami
Białka ze szczyptą soli i ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier i nie przerywam ubijania. Dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Mąkę ziemniaczaną i kakao mieszam z pianą na najwolniejszych obrotach miksera. Na papierze do pieczenia patyczkiem do szaszłyków rysuję koło o średnicy 23 cm, wykładam ubitą pianę i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120*C i piekę jeszcze kolejne 90 minut. Gotową bezę odstawiam do wystygnięcia. Na zimnym bezowym spodzie rozsmarowuję ubitą z cukrem pudrem śmietanę i układam pokrojone na kawałki owoce. Posypuję wiórkami czekoladowymi.
msewka
anemon
Dziękuję msewka. Ja robiłam bezy różnie i tak i tak, ale najczęściej zaczynam z zamkniętymi drzwiczkami piekarnika, a tak mniej więcej w połowie pieczenia lekko uchylam dzwiczki, wkładam drewnianą łyżkę, aby nie gromadziła się para we wnętrzu piekarnika. I wydaje mi się, że tak jest lepiej.
msewka
Dzięki za odpowiedź.Kiedyś się zmierzę z bezą.Może wyjdzie.
anemon
Wyjdzie napewno. Choć przyznam się, że moja pierwsza beza to była kompletna katastrofa, ale próbowałam i w końcu udają mi się bezy.
marietta
anemon
Koniecznie powinnaś polubić bezy, a swoją drogą jak można ich nie lubić? Dziękuję marietta.