WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 610]

Waniliowo - kakaowe ciasto z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, słodkie i kremowe ciasto idealne na świąteczny stół.

Waniliowo - kakaowe ciasto z kremem budyniowym

Składniki:

Waniliowo - kakaowe ciasto z kremem budyniowym

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • kostka masła
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mleka
  • budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Waniliowo - kakaowe ciasto z kremem budyniowym
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Na natłuszczoną blachę wylewamy najpierw połowę jasnego ciasta, następnie łyżką wykładamy ciasto kakaowe i polewamy jasnym. Pieczemy około 30 minut w 180º C. Pół kostki masła ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę i powoli dokładamy wystudzony budyń ugotowany z mleka, budyniu i cukru waniliowego. Doprawiamy sokiem z cytryny i cały czas ucieramy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Wierz smarujemy resztkami kremu i posypujemy kakao lub okruszkami kakaowego ciasta i cukrem pudrem.