edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kakaowo czekoladowa brzoskwinka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niezbyt słodkie ciasto na kakaowym kruchym spodzie. Gruba warstwa brzoskwiniowa nadaje mu świeżości i owocowego aromatu.

Kakaowo czekoladowa brzoskwinka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowo czekoladowa brzoskwinka

KRUCHY SPÓD:

WARSTWA BUDYNIOWA:

  • Budyń czekoladowy bez cukru (taki na 3/4 litra mleka)
  • 0,5 litra mleka
  • 2-3 łyżki cukru

MASA BRZOSKWINIOWA:

Sposób przygotowania:

Kakaowo czekoladowa brzoskwinka

KRUCHY SPÓD:

Formę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkiem, dodać przesianą z dodatkami mąkę i wymieszać. Ciastem wykleić dno blaszki. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem)

WARSTWA BUDYNIOWA:

Budyń ugotować w 0,5 litra mleka zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dosładzając według upodobania. Gorący rozsmarować na upieczonym spodzie.

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:

Brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i umieścić w pojemniku z miarką. Dolać wody do objętości 1 litra. Całość przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, pogotować 2-3 minuty. Odebrać około szklanki masy, zmiksować ją i ponownie dołożyć do rondla. Dodać galaretki i żelatynę, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na przestudzony budyń, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Kakaowo czekoladowa brzoskwinka
Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Kakaowo czekoladowa brzoskwinka
Pokrojone w kostkę brzoskwinie gotować 2-3 minuty.
Kakaowo czekoladowa brzoskwinka
Gorący budyń rozsmarować na upieczonym spodzie.
Kakaowo czekoladowa brzoskwinka
Tężejącą masę brzoskwiniową wyłożyć na wystudzony budyń.