Sposób przygotowania:
Kakaowo kokosowy flircik
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier i oddzielone żółtka.Wymieszać mąkę, kakao i cukier do pieczenia. Dodawać porcjami do ubitych białek delikatnie mieszając. Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (ok. 24x30 cm). Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem). Odstawić do przestygnięcia.
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na wrzące wsypać wiórki kokosowe i całość gotować przez 20 minut. Pod koniec, kiedy wiórki wchłoną mleko, będzie bardzo gęste, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, wlać mleko z rozprowadzonym budyniem. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez chwilę bez przerwy mieszając. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Tabliczkę czekolady rozdrobnić, rozpuścić w kąpieli wodnej i równo rozsmarować na wystudzonym cieście.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce.
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na wrzące wsypać wiórki kokosowe i całość gotować przez 20 minut. Pod koniec, kiedy wiórki wchłoną mleko, będzie bardzo gęste, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliło. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, wlać mleko z rozprowadzonym budyniem. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez chwilę bez przerwy mieszając. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Tabliczkę czekolady rozdrobnić, rozpuścić w kąpieli wodnej i równo rozsmarować na wystudzonym cieście.
Odstawić ciasto w chłodne miejsce.
Sarenka
edytaha
marietta