Sposób przygotowania:
Kakaowy jabłecznik z budyniem
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.
Po schłodzeniu jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w cząstki. Na rozwałkowanym cieście układamy kawałki jabłek. Ułożone jabłka posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym.
Następnie budynie gotujemy na mleku i gorące wylewamy na jabłka. Na warstwie budyniowej wykładamy ostrożnie rozwałkowaną, drugą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.
Po schłodzeniu jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w cząstki. Na rozwałkowanym cieście układamy kawałki jabłek. Ułożone jabłka posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym.
Następnie budynie gotujemy na mleku i gorące wylewamy na jabłka. Na warstwie budyniowej wykładamy ostrożnie rozwałkowaną, drugą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.