madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Kakaowy jabłecznik z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasta z jabłkami uwielbia cała moja rodzina, a to jest wyjątkowo pyszne.

Kakaowy jabłecznik z budyniem

Składniki:

Kakaowy jabłecznik z budyniem

 

  • 1 kostka margaryna,
  • 3 szkl mąka tortowa,
  • 1 szkl cukier,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 4 szt żółtka,
  • Ciasto:
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki śmietany,
  • Masa:
  • 3 op budyniu śmietankowego,
  • 1 l mleka,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 1/2 op cynamonu,
  • 1 op cukru waniliowego,
  • 100 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Kakaowy jabłecznik z budyniem
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce.
Po schłodzeniu jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w cząstki. Na rozwałkowanym cieście układamy kawałki jabłek. Ułożone jabłka posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym.
Następnie budynie gotujemy na mleku i gorące wylewamy na jabłka. Na warstwie budyniowej wykładamy ostrożnie rozwałkowaną, drugą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.