Sposób przygotowania:
Kakaowy kasztanowiec
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższych obrotach i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Powinien całkowicie się rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z kakao. Wsypać do masy i łopatką delikatnie wmieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 25cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce.Przygotować kasztany nacinając na każdy duży krzyżyk ostrym nożem. Wrzucić na wrzątek i obgotować 10min. Osuszyć i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20min. Kasztany obrać z dwóch skórek za pomocą małego nożyka jeszcze gorące. Odłożyć 3 całe kasztany. Resztę zmielić blenderem razem z mascarpone. Dla ułatwienia podlać odrobiną śmietanki 30%. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody i przestudzoną połączyć z masą kasztanową. Jeżeli chcemy idealnie gładki krem możemy przetrzeć go przez sitko. Zimną śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z kasztanami. Tężącym kremem przełożyć biszkopt przekrojony na pół. Można go trochę skropić mocną herbatą. Na wierzchu zetrzeć na drobnej tarce odłożone kasztany. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Alex_M
zbysiowa
Mniam1
Dinah