SUPERPRZEPIS

Kakaowy kasztanowiec

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Kakaowy kasztanowiec Więcej zdjęć (5)

Delikatny, kakaowy biszkopt przełożony kremem z dodatkiem pieczonych kasztanów. Bardzo ciekawy w smaku.

Składniki:

Kakaowy kasztanowiec

 

Sposób przygotowania:

Kakaowy kasztanowiec
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższych obrotach i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Powinien całkowicie się rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z kakao. Wsypać do masy i łopatką delikatnie wmieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 25cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce.Przygotować kasztany nacinając na każdy duży krzyżyk ostrym nożem. Wrzucić na wrzątek i obgotować 10min. Osuszyć i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20min. Kasztany obrać z dwóch skórek za pomocą małego nożyka jeszcze gorące. Odłożyć 3 całe kasztany. Resztę zmielić blenderem razem z mascarpone. Dla ułatwienia podlać odrobiną śmietanki 30%. Żelatynę rozpuścić w łyżce wody i przestudzoną połączyć z masą kasztanową. Jeżeli chcemy idealnie gładki krem możemy przetrzeć go przez sitko. Zimną śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z kasztanami. Tężącym kremem przełożyć biszkopt przekrojony na pół. Można go trochę skropić mocną herbatą. Na wierzchu zetrzeć na drobnej tarce odłożone kasztany. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Kakaowy kasztanowiec
Mąki przesiane z kakao wymieszać delikatnie z białkami.
Kakaowy kasztanowiec
Biszkopt przekroić na pół i delikatnie napączować.
Kakaowy kasztanowiec
Mascarpone zmiksować z pieczonymi kasztanami.
Kakaowy kasztanowiec
Do kasztanów z serkiem dodać ubitą śmietankę.