SUPERPRZEPIS

Słodkie kasztany

  • 9
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Słodkie kasztany Więcej zdjęć (5)

Słodkie kasztany są w brew pozorom łatwe w przygotowaniu i bardzo poprawiają nam humor w jesienne dni.

Składniki:

Słodkie kasztany

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 jajko
  • 15 dag miodu
  • Masa cukrowa:
  • 3 dag masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 6 dag mąki pszennej
  • około 20 dag cukru pudru
  • 1/2 galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • konfitura z owoców róży

 

 

Sposób przygotowania:

Słodkie kasztany
Ciasto: Miód podgrzać razem z masłem. Na sucho wymieszać cukier z sodą, mąką i kakao dodać jajko i letni miód, szybko zagnieść zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około 2 godzin. Następnie ciasto podzielić na porcję wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć na środku ułożyć porcję konfitury, zlepić i uformować kształt kasztanów. Ciastka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około 15-20 min w temp.do 180st. po upieczeniu zaraz ściągnąć z blaszki i ostudzić. Zimne ciastka posmarować z wierzchu konfiturą, dokładnie okleić ciemną masą cukrową i na wierzchu przykleić jasne kółeczko delikatnie rozciągając jego brzegi tak, aby całość przypominała kasztany . Masa cukrowa : Zagotować wodę z masłem dodać mąkę i jeszcze chwilkę uprażyć, aby pozbyć się smaku i zapachu surowej mąki, do ciepłej masy wgniatać porcjami cukier puder , na koniec dodać galaretkę. Oddzielić 3/4 całej masy i dodać do niej kakao dokładnie je wgniatając w masę cukrową, cieniutko rozwałkować i wycinać kubkiem większe krążki którymi oblepimy nasze ciastka, część bez kakao również cieniutko rozwałkować i wycinać mniejsze kółeczka. Resztki masy cukrowej można wysuszyć potem rozkruszyć i wykorzystać jako posypkę do dekoracji ciasta.
Słodkie kasztany
Porcję ciasta nadziać konfiturą i uformować kasztany
Słodkie kasztany
Upieczone i ostudzone ciastka posmarować koniturą
Słodkie kasztany
Ciasteczka posmarować konfiturami i oblepić masą cukrową
Słodkie kasztany
Etap 4