jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kalafior z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kalafior z pieczarkami, doskonały jako danie na obiad

Kalafior z pieczarkami

Składniki:

Kalafior z pieczarkami

 

  • 70 dag kalafiora
  • sól
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 25 dag pieczarek
  • 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Kalafior z pieczarkami
Kalafior ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, odsączyć, podzielić na cząstki. Cebulę drobno pokrajać, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki, wlać resztę oleju i dusić około 10 minut. Przestudzić, dodać kalafior. Wyłożyć do głębokiego naczynia, wysmarowanego tłuszczem. Ketchub wymieszać ze śmietaną, roztartym czosnkiem, osolić. Przyprawić pieprzem i bazylią, wlać do naczynia z kalafiorem. Całość posypać startym serem. Piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po zapieczeniu posypać szczypiorkiem.

Tagi:

sery ser kalafior