kanapka calzone z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

http://www.doradcasmaku.pl/profil/351/zoha1234567890-bakowska.html

kanapka calzone z tuńczykiem

Składniki:

kanapka calzone z tuńczykiem

 

  • 1 blat do pizzy,
  • 3 większe liście sałaty rzymskiej,
  • 4-5 szt pomidor plastry,
  • ok. 10 dkg Żółtego Sera Startego ,
  • tuńczyk w oliwie,
  • 6 oliwek czarnych wydrylowanych,
  • ok. 14 szt kaparów z zalewy,
  • sos pesto

 

Sposób przygotowania:

kanapka calzone z tuńczykiem
Blat do pizzy składamy na pół i sklejamy dokładnie brzegi. Tak przygotowany blat wkładamy do pieca do wyrośnięcia i zarumienienia. Po wyjęciu od razu rozkrawamy, zostawiając nie przecięte miejsce (ok. 5 cm) na środku wcześniejszego zlepienia blatu. otwieramy i czekamy aż odparuje. Układamy liście sałaty na spodzie, na nich kładziemy plastry pomidorów, na to z kolei sypiemy ser układamy oliwki i dodajemy kapary. Ser polewamy sosem pesto. Układamy na całości tuńczyka i zamykamy kanapkę. Podajemy rozkrojoną na pół.