monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kapuśniak z bakłażanem i kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i bardzo sycąca zupa, porcja dosyć spora:) ale spokojnie można rozlać do plastikowych pudełek i szybko zamrozić, polecam:)

Kapuśniak z bakłażanem i kurkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuśniak z bakłażanem i kurkami

 

  • 2 marchewki
  • 1,5 pietruszki
  • 5-6 cm kawałek selera
  • 5 cm pora
  • 125 g boczku
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziemniaków
  • 100 g kurek świeżych
  • 200 g bakłażana
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 4 litry wody
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z bakłażanem i kurkami
Boczek pokroić w cienkie słupki lub w paski. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju i wrzucić boczek. Delikatnie go zrumienić. Marchewkę i pietruszkę oraz seler obrać, umyć i osuszyć, por umyć i osuszyć. Warzywa pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka z boczkiem, dodać listek laurowy. Smażyć około 5 minut co chwilę mieszając aby warzywa nie przywarły do dna. Po tym czasie wlać wodę do garnka i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Wrzucić do garnka gdy wywar w nim zawrze razem z kostkę rosołową. Kurki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Umyty i suchy bakłażan pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki. Gdy grzyby będą na w pół rumiane dodać bakłażan i wszystko smażyć aż będzie rumiane i zmniejszy objętość po połowę.Wrzucić do garnka. Kapustę przepłukać pod bieżącą woda a następnie odcisnąć. Poszatkować drobno i dodać do zupy i gotować aż kapusta będzie miękka. Kiełbasę pokroić w średniej wielkości kostkę i zrumienić na patelni na łyżce masła. Dodać do zupy. Zupa gotowa:) Smacznego!
Kapuśniak z bakłażanem i kurkami
boczek pokroić w cienkie słupki lub w kostke i zrumienić
Kapuśniak z bakłażanem i kurkami
warzywa pokroić w mała kostkę i smażyć 5 minut
Kapuśniak z bakłażanem i kurkami
do zrumienionych kurek dodać bakłażan i także zrumienić