Sposób przygotowania:
Kapuśniak z bakłażanem i kurkami
Boczek pokroić w cienkie słupki lub w paski. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju i wrzucić boczek. Delikatnie go zrumienić. Marchewkę i pietruszkę oraz seler obrać, umyć i osuszyć, por umyć i osuszyć. Warzywa pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka z boczkiem, dodać listek laurowy. Smażyć około 5 minut co chwilę mieszając aby warzywa nie przywarły do dna. Po tym czasie wlać wodę do garnka i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Wrzucić do garnka gdy wywar w nim zawrze razem z kostkę rosołową. Kurki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Umyty i suchy bakłażan pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurki. Gdy grzyby będą na w pół rumiane dodać bakłażan i wszystko smażyć aż będzie rumiane i zmniejszy objętość po połowę.Wrzucić do garnka. Kapustę przepłukać pod bieżącą woda a następnie odcisnąć. Poszatkować drobno i dodać do zupy i gotować aż kapusta będzie miękka. Kiełbasę pokroić w średniej wielkości kostkę i zrumienić na patelni na łyżce masła. Dodać do zupy. Zupa gotowa:) Smacznego!