Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kapuśniak z mięsem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z kiszonej kapusty z mięsem, wędliną i warzywami to pyszne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Kapuśniak z mięsem i papryką

Składniki:

Kapuśniak z mięsem i papryką

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z mięsem i papryką

ETAP 1:

Kapuśniak z mięsem i papryką
Kiszoną kapustę zalac wywarem z mięsa i gotować

Umyte żeberka pokroić na porcje, wlać 2,5-3 litrów wody, wsypać odrobinę soli i pieprzu, gotować do miękkości. Po 15 minutach gotowania dodać obraną, pokrojoną w krążki marchewkę i pietruszkę. Kapustę posiekać i odsączyć z nadmiaru kwasu. ( Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać w zimnej wodzie.)

Miękkie mięso i warzywa wyjąć z wywaru, odłożyć. Kapustę włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe, angielskie ziele i kminek i gotować około 50 minut.

ETAP 2:

Kapuśniak z mięsem i papryką
Pokrojoną kiełbasę podsmazyć na rozgrzanej patelni

Na patelni z łyżką oleju wysmażyć pokrojoną w krążki kiełbasę. Dodać posiekaną cebulę i pokrojoną w słupki paprykę, podsmażyć.

Oddzielnie w osolonej wodzie ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzić.

ETAP 3:

Kapuśniak z mięsem i papryką
Wszystkie podsmażone i ugotowane produkty połączyć

Do pół miękkiej kapusty dodać ziemniaki, warzywa z rosołu, obrane i pokrojone w kostkę ugotowane mięso, wędlinę z papryką.

Wszystko razem gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem.