Sposób przygotowania:
Kapuśniak z mięsem i paprykąETAP 1:
Umyte żeberka pokroić na porcje, wlać 2,5-3 litrów wody, wsypać odrobinę soli i pieprzu, gotować do miękkości. Po 15 minutach gotowania dodać obraną, pokrojoną w krążki marchewkę i pietruszkę. Kapustę posiekać i odsączyć z nadmiaru kwasu. ( Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać w zimnej wodzie.)
Miękkie mięso i warzywa wyjąć z wywaru, odłożyć. Kapustę włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe, angielskie ziele i kminek i gotować około 50 minut.
ETAP 2:
Na patelni z łyżką oleju wysmażyć pokrojoną w krążki kiełbasę. Dodać posiekaną cebulę i pokrojoną w słupki paprykę, podsmażyć.
Oddzielnie w osolonej wodzie ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzić.
ETAP 3:
Do pół miękkiej kapusty dodać ziemniaki, warzywa z rosołu, obrane i pokrojone w kostkę ugotowane mięso, wędlinę z papryką.
Wszystko razem gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem.