Sposób przygotowania:
Kapusniak z zeberkami marynowanymi.
Zeberka kroimy w kawalki,wkladamy do naczynia.Przygotowac zalewe z podanych skladnikow,mieso zalewamy(solimy i pieprzymy) i odstawiamy na noc do lodowki.Na nastepny dzieñ wyjac z marynaty,wkladamy do garnka zalewamy woda ok 1,5litr.Gotujemy jak bedzie woda wrzec wkladamy warzywa obrane i pokrojone w kawalki(bez ziemniakow i cebuli)dodajemy lisc laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarenkach,1/2 kostki rosolowej, przykryc.Gotowac az beda miekkie zeberka.Nastepnie na patelni zeszklic cebule obrana i pokrojona w kawalki i dodac kiszona kapuste-odcisnieta i pokrojona w kawalki,podsmazyc(solimy i pieprzymy) i podlac woda i dusimy ok 20 min pod przykryciem.W tym czasie obrac ziemniaki ,pokroic w kawalki i dodac do zeberek,gotowac jak beda juz miekkie dodac kapuste kiszona,(jezeli bedzie zbyt malo wody mozna troche dodac)wymieszac i gotowac chwile.Sprobowac i doprawic do smaku.Taka zupa jest lepsza na nastepny dzieñ
msewka
wedith1
luna