dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1167]

Kapusta alla bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bigos nie według tradycyjnej receptury naszych babć, ale szybsza wersja dla osób zapracowanych.

Kapusta alla bigos

Składniki:

Kapusta alla bigos

 

  • 1 główka kapusty
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 4 żeberka
  • 30 dag boczku
  • 2 garście grzybków suszonych
  • 1 garść śliwek suszonych
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, liście laurowe, tymianek, papryka, chili

Sposób przygotowania:

Kapusta alla bigos
Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy, na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie zlewamy tę wodę i wlewamy świeżą. Do kapusty dodajemy podsmażone żeberka i gotujemy. W międzyczasie kroimy kapustę świeżą i dodajemy do garnka z kapustą kiszoną. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Boczek kroimy w kostkę obsmażamy na patelni i dodajemy do kapusty, to samo robimy z kiełbasą. Następnie dodajemy grzybki suszone i liście laurowe. Wszystko gotujemy, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Wszystko gotujemy jeszcze chwilkę tak ok 10 - 15 minut.