Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Kapusta z grzybami Babcigramolki 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjna potrawa na Wigilię. Wspaniała i aromatyczna.

Kapusta z grzybami Babcigramolki 2

Składniki:

Kapusta z grzybami Babcigramolki 2

 

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 25 dag suszonych grzybów
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki oleju
  • pieprz mielony
  • 2 suszone ( albo lepiej wędzone śliwki )

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami Babcigramolki 2
Potrawę zaczyna się przygotowywać 3 dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 2 godziny . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty razem z suszonymi śliwkami . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Zostawić w chłodzie do następnego dnia . Znów dusić 2 razy po 2 godziny . Doprawić pieprzem i miodem. Przez następny dzień podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po ½ godziny. Z tej kapusty robić pierogi z kapustą i grzybami . A jak zostanie po Świętach to doskonale nadaje się na bigos ( będzie fantastyczny ) , lub łazanki z kapustą .