pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Kapustka wigilijna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna potrawa na Wigilię.

Kapustka wigilijna

Składniki:

Kapustka wigilijna

 

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg pieczarek
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 listki laurowe
  • 2 kostki grzybowe
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Kapustka wigilijna
Kapustę kiszoną obgotowujemy, odlewamy i smażymy partiami na maśle. Pieczarki obieramy, kroimy w talarki i smażymy na oleju. Kapustę i pieczarki przekładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, kostki grzybowe, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem ziołowym. Następnie wlewamy wodę (tyle, aby nie przykryła kapusty). Całość dusimy do miękkości.

Tagi:

kapusta