anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Kapusta z grochem - wybrane przepisy

Kapustka z grochem całym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Warta wypróbowania kapusta z grochem - pyszne danie wigilijne.

Kapustka z grochem całym

Składniki:

Kapustka z grochem całym

 

  • 60 dkg żeberek wieprzowych
  • 1,5 kg kapusty kwaszonej ( mało kwaśnej)
  • 2 marchewki duże
  • 1 cebula duża
  • 40 dkg grochu całego
  • kilka grzybów suszonych
  • listek laurowy
  • pieprz+sól
  • 3 ugotowane ziemniaki

Sposób przygotowania:

Kapustka z grochem całym
Kapustę włożyć do dużego garnka,dodać umyte pokrojone żeberka, grzybki,pokrojoną cebulę,startą marchew listek,zalać wodą. Wszystko gotować do miękkości,kapusta po ugotowaniu ma być gęsta. Groch namoczyć 2 godziny wcześniej,po tym czasie lekko posolić i ugotować. Ziemniaki ugotować ,przecisnąć przez praskę. Z ugotowanej kapusty wyjąć żeberka,usunąć kości,pokroić wrzucić do kapusty,Wlać ugotowany groch,dodać przeciśnięte ziemniaki,gotować na małym ogniu około 15 min, często mieszając,przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego.