Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Karczek ze smażoną marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Karkówkę umyć i pokroić w słupki 3 cm. Zamarynować w zalewie zrobionej , z oleju sezamowego, octu, sosu sojowego, trawy cytrynowej...

Karczek ze smażoną marchewką

Składniki:

Karczek ze smażoną marchewką

 

  • 1/2 kg karkówka bez kości,
  • 5 szt marchewka,
  • 3 łyżki ocet balsamiczny,
  • 3 łyżki sos sojowy,
  • 3 łyżki olej sezamowy,
  • 2 szt trawa cytrynowa,
  • 3 łyżki sos chilli,
  • 4 ząbki czosnek,
  • 4 cm imbir świeży,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czerwony,
  • 100 ml olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karczek ze smażoną marchewką
Karkówkę umyć i pokroić w słupki 3 cm. Zamarynować w zalewie zrobionej , z oleju sezamowego, octu, sosu sojowego, trawy cytrynowej i 1 łyżki sosu chilli. Trzymać w lodówce ok 3 godzin. Po tym czasie wyjąć i odsączyć, obrać marchewkę pokroić w talarki. W woku rozgrzać olej sojowy wrzucić na olej 3 posiekane ząbki czosnku i drobno pokrojony imbir oraz kawałek trawy cytrynowej z marynaty. Podsmażyć, dołożyć odsączone mięso i smażyć przez 10 minut. Kiedy odparuje większość wody z mięsa, dorzucić marchewkę i smażyć wszystko do miękkości- jakieś 20- 30 minut. Przy końcu smażenia doprawić ostatnim ząbkiem czosnku, solą , pieprze oraz sosem chilli i sosem sojowym. Podawać najlepiej z ryżem.