Karkówka na dziko.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie mięsko palce lizać..

Karkówka na dziko.

Składniki:

Karkówka na dziko.

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1łyżeczka mielonego jałowca.
  • 3 duże cebule ,sól
  • 2łyżki oliwy
  • MARYNATA:
  • 1/2szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2szklanki octu winnego
  • 1/2łyżeczki cukru
  • 20 ziaren jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 gozdziki
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny.
  • SOS:
  • 1szklanka bulionu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 3łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Karkówka na dziko.
Mięso włożyć do kamionki i obłożyć cebulą pokrojoną w plastry.Zalać gorącą marynatą.Marynować 5 dni w chłodnym miejscu.Codziennie przewracać.Wyjąć z zalewy i natrzeć solą.Obsmażyć na gorącym smalcu.Przełożyć do brytfanny.Oliwę podgrzać,wymieszać z mielonym jałowcem.Polać na mięso i piec je pod przykryciem około 2 godzin w tem.180 stopni.Co jakiś czas lekko polewać marynatą.Z oliwy i mąki zrobić jasną zasmażkę,rozprowadzić ją zimnym bulionem i gotować.Gdy zgęstnieje,dodać sos z pieczeni i powidła.Wymieszać