Karkówka obiadowa Kazika

  • 23
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Uczta dla oka i podniebienia, nie mówiąc o radości tworzenia.

Karkówka obiadowa Kazika

Składniki:

Karkówka obiadowa Kazika

 

  • Składniki podstawowe na 8 osób

 

  • 8 plastrów karkówki (grub. ok 1cm);

 

  • 8 plastrów boczku wędzonego(ok5 mm);

 

  • 50ml keczupu lub musztardy;

 

  • 2-3 duże cebule;

 

  • 8 dużych kapeluszy grzybów suszonych;

 

  • 25 ml maggi lub 10 ml sosu sojowego;

 

  • sól, suszone:bazylia i oregano, pieprz świeżo zmielony.

 

 

  • Dodatkowo jako narzędzie: ok 40 cm foli/rękawa do pieczenia

 

  • W dniu tworzenia podano z:(na 4 osoby)

 

 

  • 50-75 ml oleju do smażenia;

 

 

 

 

  • .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka obiadowa Kazika
Dzień przed sporządzaniem/przyprawieniem karkówki do obróbki termicznej, w minimalnej ilości wody moczymy kapelusze grzybów.

Plastry karkówki lekko(!) klepiemy tłuczkiem lub traktujemy karbowanym wałeczkiem, skropić maggi i lub sosem sojowym, posolić, posmarować po obu stronach keczupem/musztardą, posypać bazylią i oregano.

Cebulę pokroić w dość grube plastry(9 szt.).

Układać na przemian:karkówka, grzybek, cebula, boczek ...z przodu położyć plaster cebuli.

Całość włożyć, niezbyt ciasno ściskając, w rękaw do pieczenia

Całość polać, już w rękawie, wodą (ok 50ml) pozostałą po moczonych grzybkach.

Ułożyć na blasze, włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 200°C (180°C z termo-obiegiem)po ok 1 godz rozciąć rękaw w górnej części rozchylić, pozostawiamy w jeszcze włączonym w piekarniku na ok 10-15 minut, celem zarumienienia mięsa i lekkiego odparowania wody.

Gdy mięso mamy już w piekarniku, obieramy ziemniaki i kroimy je w ok 1 cm kostkę  i po półgodzinie pobytu mięsa w piekarniku wrzucamy na patelnię (ustawioną na krążku dystansowym), na której uprzednio mocno rozgrzaliśmy olej.
 Od czasu do czasu mieszamy. Obsmażamy do uzyskania lekko brązowej barwy, solimy, dodajemy posiekany drobno (nie przez praskę!)czosnek oraz cząber. Na chwile przykrywamy.

W zasadzie to już wszystko.

Podajemy z dodatkiem warzywnym, którym może być wszystko to ...co sami lubimy.

Tego dnia była u nas sałatka z buraczków z papryką i ogórek kwaszony ( zwany przeze mnie nieśmiertelnikiem).