Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Karkówka pachnąca lasem i ogrodem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lubię mięsa doprawiane ,, starymi,, przyprawami. To znaczy takimi , które są w tradycji kuchni polskiej od zawsze bo po prostu ich składniki występują w naszych lasach, na polach, ogrodach itd. Łączę je tymi z ,, importu" np. papryka, warzywa.

Karkówka pachnąca lasem i ogrodem

Składniki:

Karkówka pachnąca lasem i ogrodem

 

  • 1 kg karkówki
  • 3 średnie cebule
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 średniej pietruszki
  • kawałek selera wielkości użytej pietruszki
  • 1/2 białej części pora
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 3 listki lubczyku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 płaska łyżka maggi w płynie
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonych płatków paprykowych
  • 1 łyżeczka konfitury z żurawiny ( do mięs )
  • 1 łyżeczka miodu ( wielokwiatowy)
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 szklanki pokruszonych suszonych grzybów
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Karkówka pachnąca lasem i ogrodem
Zrobić pastę przyprawową mieszając olej( 3 łyżki) , maggi, miód, paprykę, pieprz, musztardę, konfiturę z żurawiny, zmiażdżone ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty i płatki paprykowe. Natrzeć pastą mięso. Ułożyć w zamykanym pojemniku. Obrać marchew, pietruszkę i seler. Pokroić w cienkie plasterki. Obłożyć mięso pokrojonymi warzywami i porwaną na kawałki gałązką rozmarynu, oraz listkami lubczyku i liśćmi laurowymi. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Wyjąć mięso z marynaty , obetrzeć z przyklejonych warzyw i przypraw. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na nim na rumiano karkówkę ( ze wszystkich stron). Obraną i posiekaną w piórka cebulę , por w pół plasterkach i pokruszone grzyby wrzucić do pojemnika w którym marynowało się mięso i zalać gorąca wodą. Wymieszać. Wodą z marynatą , przyprawami i warzywami zalać mięso. Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i dusić 1,5 godziny. Wyjąć mięso i odłożyć by ,, odpoczęło " .* Z sosu wyłowić przyprawy ( trochę to męczące dla niecierpliwych). Sos doprawić do smaku ( będzie go ok. 2 szklanek- reszta odparuje) i częściowo zmiksować ( roztarte warzywa zagęszczą sos ). Karkówkę pokroić w cienkie plastry i podawać z sosem.* * Ja duszę mięso wcześniej i potem podgrzewam w sosie więc pozostawiam je do całkowitego ostudzenia i dopiero kroję na plastry (łatwiej się je kroi nie kruszy się ). ** Wolę podawać po 2-3 cienkie plasterki mięsa na porcję niż jeden gruby kawałek. *** Podaję z ziemniakami z wody , ziemniakami puree, kluskami , kopytkami, knedlami czeskimi , grubym makaronem, kaszami i oczywiście surówkami.