SUPERPRZEPIS

Karkówka pieczona

  • 3
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Karkówka pieczona

Marynowanie mięsa sprawia, ze jest ono bardziej aromatyczne i soczyste. Tak przygotowaną karkówkę można upiec w piekarniku lub na grillu.

Składniki:

Karkówka pieczona

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki keczupu pikantnego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona

I

Karkówka pieczona
Mięso pokroić w plastry i lekko rozbić pięścią

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w 1,5 cm plastry. Lekko rozbić pięścią.

II

Karkówka pieczona
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać

W większej misce dokładnie wymieszać olej, keczup, zmiażdżony czosnek i sos sojowy na marynatę.

III

Karkówka pieczona
Mięso natrzeć przyprawami i marynatą, wstawić do lodówki

Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawami i obtoczyć dokładnie w marynacie. Dodać liście laurowe, ziele ang i jałowiec. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

IV

Karkówka pieczona
Karkówkę piec w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem cebuli

Karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać grubo pokrojoną cebulę, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 st. i piec jeszcze ok 90 minut.