Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Karkówka z nutą Earl Grey

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Herbaty jako przyprawy używam od dawna .

Karkówka z nutą Earl Grey Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z nutą Earl Grey

 

  • 1-1,5 kg karkówki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka miodu ( dałam gryczany)
  • 2 łyżeczki suszonego , mielonego czosnku ( lepszy by był świeży )
  • 3 łyżki świeżego lub mrożonego pokrojonego lubczyku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 goździk
  • 2 czubate łyżeczki herbaty Lady Grey
  • 2,5 łyżeczki herbaty Earl Grey
  • olej z pestek winogron
  • 1 łyżeczka soli ( płaska)
  • 4 duże cebule

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z nutą Earl Grey
Karkówkę umyć , poobcinać sterczące kawałki, uformować kształtny kawałek. Zaparzyć herbaty ( 2 łyżeczki Lady Grey i pół łyżeczki Earl Grey) 1/3 szklanki wrzątku i zostawić na 15 minut. Przecedzić. Przygotować marynatę z miodu, papryki, pieprzu, czosnku , lubczyku , 2 łyżek oleju, goździka . Wymieszać. Dolać przecedzoną i ostudzoną herbatę. Wetrzeć marynatę mocno w mięso. Ułożyć w zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie mięso posolić ze wszystkich stron - jeszcze raz dobrze wetrzeć marynatę i ponownie odłożyć w zimne miejsce a 12 godzin. Wyjąć z marynaty . Obetrzeć jej część. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju . Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Wyjąć na moment z garnka. Pokroić obrane cebule i obsmażyć na tłuszczu od smażenia mięsa. Wlać 1 litr wody - zagotować. Do wrzątku włożyć mięso .Zmniejszyć gaz i dusić mięso minimum 2 godziny. Sos ma się zredukować do ok. 1,5 szklanki. Zaparzyć pozostałe 2 łyżeczki Earl Grey 1/4 szklanki wrzątku . Wyjąć mięso. Przecedzić do sosu zaparzona herbatę - zmiksować i doprawić sos. Mięso zostawić by odpoczęło. Potem kroić na porcje - albo grubsze ( obiadowe) albo cienkie do chleba. * jeśli nie mamy Lady Grey lub nie mamy liściastej herbaty można zaparzyć 2 saszetki Earl Grey z kawałkiem skórki pomarańczowej ** podałam z prostym knedlem z ciasta kopytkowego gotowanym na parze i krojonym w plastry ( ciasto jak na kopytka zawijam w folię spożywczą i tak gotuję ) i surówka z buraczków
Karkówka z nutą Earl Grey
Karkówkę natrzeć przyprawami i zostawić na 24 godziny
Karkówka z nutą Earl Grey
Obsmażoną karkówkę i cebule zalać wodą i dusić do miękkości
Karkówka z nutą Earl Grey
Miękką karkówkę wyjąć i pokroić w plastry do podania na ciepło lub cienkie do chleba
Karkówka z nutą Earl Grey
Sos zmiksować na gładko i doprawić do smaku