Sposób przygotowania:
Karkówka podana z sosem czosnkowym
Mięso myjemy i dobrze osuszamy. Przygotowujemy marynatę. W naczyniu w którym będziemy piec mięso mieszamy olej z ketchupem, bazylią i czosnkiem. Do marynaty wkładamy mięso. Chłodzimy w lodówce min 24 godz. Po tym czasie dodajemy pieprz, przyprawę uniwersalną (najlepiej taką domową bez ulepszaczy), liście i ziele. Naczynie przykrywamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 45 min (pieczemy razem z marynatą). Po tym czasie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 min. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeśli nie to pieczemy dłużej. Mięso kroimy po wystudzeniu w grube plastry i przekładamy na patelnie razem z sosem powstałym w trakcie pieczenia. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy mięso. Podajemy polane sosem czosnkowym. Sos czosnkowy: majonez mieszamy z czosnkiem i ciepłym (nie gorącym) sosem z pieczenia. Ilość sosu należy dostosować do oczekiwanej konsystencji sosu właściwego.