Sposób przygotowania:
Karkówka w pomidorach z ziemniakami
Kawałki karkówki (wycinamy tylko chude części mięsa) lekko rozbijamy tłuczkiem, opruszamy mąką i smażymy delikatnie na patelni. Mięso przekładamy do garnuszka i zalewamy niewielką ilością źródlanej wody. Ćwiartkę cebulki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Dorzucamy pokrojoną cebulkę do mięsa. Dodajemy 3 ziarenka pieprzu, 1 mały listek laurowy i 1 ziele angielskie. Pomidorka sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy go na niewielkie kawałki i dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy, aż karkówka będzie miękką, a pomidor rozpadnie się tworząc gęsty esencjonalny sosik. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugniatamy je na puree. Sosikiem polewamy ziemniaki. Całość dania dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.