A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Karkówka w sosie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Podajemy z kaszą gryczaną,lub ziemniakami,jako dodatek polecam ogórek kiszony bądź konserwowy,naprawdę smaczne danie obiadowe

Karkówka w sosie

Składniki:

Karkówka w sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie
Karkówkę kroimy na plastry i posypujemy z dwóch stron wegetą.Cebulę i marchew obieramy i kroimy na plastry,wrzucamy do brytfanki z wodą i gotujemy z dodatkiem przypraw ziarnistych i suszu.Mięso obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy na rozgrzanym oleju,na średnim ogniu.Po usmażeniu plastry przekładamy bezpośrednio do rondla z wywarem i wrzucamy kostki bulionowe.Dodajemy wegetę i resztę składników do smaku,sok z cytryny powinien nam podkreślić smak, a jednocześnie sprawić,że mięsko będzie kruche i aromatyczne.Dusimy do miękkości pod przykryciem,co jakiś czas mieszając,by nic nie przywarło do dna i sos nie zgorzkniał. Po około pół godziny nasze mięsko powinno być super miękkie i pyszne,a sosik powstały w naszym rondelku,to przysłowiowa kropka nad i. Życzę smacznego.