VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Krucha i mocno doprawiona przyprawami karkówka, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym.

Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Składniki:

Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny). Po tym czasie pieczemy mięso w 200*C przez 60 minut (pod przykryciem). Sos: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w plastry i ćwiartki, dodajemy do cebuli, dusimy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną rozmieszaną z wodą i mąką ziemniaczaną. Mieszamy do momentu zagotowania. Sosem zalewamy karkówkę. Posypujemy posiekanym koperkiem.