Sposób przygotowania:
Karkówka wieprzowa w przyprawach i marynacie
Wszystkie składniki marynaty włożyć do garnka, zagotować. Umytą karkówką osuszyć, mocno natrzeć solą, mielonym pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Ułożyć w misce lub lub kamiennym garnku, zalać ciepłą marynatą, obciążyć talerzykiem, przykryć i wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Codziennie mięso obracać aby równo się zamarynowało. Po wyjęciu z marynaty mięso natrzeć mielonym jałowcem i pieprzem wymieszanym z olejem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem. Piec w temp 180 stopni około 1,5 godziny. Około 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, oprószyć mieloną papryką i pozostawić w piekarniku aby ładnie się zrumieniło.