Sposób przygotowania:
Karkówka z grilla z sosem po cygańsku
Mięso opłukujemy, suszymy i kroimy w plastry o grubości 1 cm . Obieramy czosnek, następnie przeciskamy przez praskę.Mieszamy pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i przyprawą do karkówki. Przykrywamy, po czym odstawiamy na 2-3 godziny.
Rozkrajamy chilli i paprykę, usuwamy nasionka, kroimy w plasterki. Dodajemy posiekane listki tymianku i wszystko razem dusimy na maśle. Dodajemy śmietanę i sos chilli, wszystko razem chwilę gotujemy tak, aby śmietana odparowała o połowę, a sos zgęstniał.
Grillujemy mięso na silnym ogniu. Podajemy z ryżem, polane sosem.
Rozkrajamy chilli i paprykę, usuwamy nasionka, kroimy w plasterki. Dodajemy posiekane listki tymianku i wszystko razem dusimy na maśle. Dodajemy śmietanę i sos chilli, wszystko razem chwilę gotujemy tak, aby śmietana odparowała o połowę, a sos zgęstniał.
Grillujemy mięso na silnym ogniu. Podajemy z ryżem, polane sosem.