Sandra_Mazur

Sandra_Mazur

Kucharz
[Przepisów: 24]

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polecam dla osób które lubią ostrzejsze potrawy

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku

Składniki:

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku

 

  • 600 gramów karkówki
  • 1 Ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • odrobina papryczki chilli
  • 3 sztuki papryki (żółta, zielona i czerwona)
  • 0,5 pęczka tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki sosu chilli

Sposób przygotowania:

Karkówka z grilla z sosem po cygańsku
Mięso opłukujemy, suszymy i kroimy w plastry o grubości 1 cm . Obieramy czosnek, następnie przeciskamy przez praskę.Mieszamy pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i przyprawą do karkówki. Przykrywamy, po czym odstawiamy na 2-3 godziny.
Rozkrajamy chilli i paprykę, usuwamy nasionka, kroimy w plasterki. Dodajemy posiekane listki tymianku i wszystko razem dusimy na maśle. Dodajemy śmietanę i sos chilli, wszystko razem chwilę gotujemy tak, aby śmietana odparowała o połowę, a sos zgęstniał.
Grillujemy mięso na silnym ogniu. Podajemy z ryżem, polane sosem.