Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Karmelizowany gulasz wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jak się zapatrujecie na to by mięso gulaszowe przed smażeniem posypać nie tylko typowymi przyprawami ale i cukrem ?

Karmelizowany gulasz wieprzowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelizowany gulasz wieprzowy

 

 

Sposób przygotowania:

Karmelizowany gulasz wieprzowy
Mięso umyć i oczyścić z błon i przerostów . Pokroić w kostkę . Cebule obrać i też pokroić w kostkę . Posypać mięso papryką , pieprzem , szczyptą soli , łyżką cukru , kminkiem . Dobrze wetrzeć w mięso. Zostawić na 30 minut . W garnku o grubym dnie rozgrzać połowę oleju i włożyć mięso . Smażyć na rumiano . W tym samym czasie rozgrzać resztę oleju na patelni i wsypać cebulę . Posypać ją drugą łyżką cukru. Zeszklić na rumiano mieszając . Przełożyć do garnka . Zalać wodą tak by zakrywała mięso i cebulę . Dodać liście laurowe i ziele angielskie . Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i na średnim dusić ok. 1,5 godziny tak by cebula sie rozgotowała , sos odparował o połowę , a mięso było miękkie i rozpadające . Doprawić sos do smaku maggi ( a jak trzeba to jeszcze papryką i pieprzem ) . Podawać jak każdy inny gulasz z kluskami , kaszą , kopytkami . Ja tym razem podałam drożdżowe kluski na parze .
Karmelizowany gulasz wieprzowy
Mieso od szynki wieprzowej oczyścić z błon i przerostów i pokroić w kostkę
Karmelizowany gulasz wieprzowy
Pokrojone mieso doprawić przyprawami i dodatkowo posypać cukrem
Karmelizowany gulasz wieprzowy
Obsmażyć na złoto cebulę a potem mięso na rumiano
Karmelizowany gulasz wieprzowy
Mieso z cebulą zalać wodą i dusić aż cebula się rozpadnie a mieso bedzie bardzo miękkie