cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Karp nadziewany grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

nadziewana rybka

Karp nadziewany grzybami

Składniki:

Karp nadziewany grzybami

 

  • Karp ważący około 1 kg,
  • 200-300 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki),
  • 1 cebula,
  • 2 białka jajka,
  • ½ szklanki śmietany,
  • masło,
  • koperek lub natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Karp nadziewany grzybami

Sprawić karpia, opłukać, na godzinę przed pieczeniem nasolić go. Grzyby pokroić na duże kawałki, udusić na maśle razem z posiekaną cebulką. Po przestudzeniu dodać ubite białka jajka, posiekaną natkę pietruszki lub koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełnić rybę. Włożyć rybę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, zapiec w gorącym piekarniku. W trakcie pieczenia podlewać rybę wytapiającym się tłuszczem. Kilka minut przed wyjęciem z piekarnika podlać karpia śmietaną.