Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczny karp na wigilijny stół.

Karp w galarecie

Składniki:

Karp w galarecie

 

  • 7 dzwonków karpia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki żurawiny
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • sałaa
  • 2 l wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • maggi
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie
Marchewkę, pietruszkę obrać,umyć i pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka z wodą i zagotować. Następnie dodać dzwonki karpia i gotować do miekkości. Gdy ryba zmięknie delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na talerz do wystudzenia. Pozostały wywar przyprawić do smaku oraz dodac żelatynę. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić na plastry. Na półmisek ułożyć liście sałaty oraz porcje karpia. Na około ułożyc groszek konserwowy, plasterki jajka, cytryny oraz żurawinę. Zalać wywarem i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.