Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Karp w galarecie 1

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, dodać odrobinę cukru i

Karp w galarecie 1

Składniki:

Karp w galarecie 1

 

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie 1
Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, dodać odrobinę cukru i gotować. Oczyszczoną, umytą i pokrajaną w dzwonka rybę włożyć do wrzącego wywaru, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Żelatynę namoczyć, zalewając kilkoma łyżkami zimnej wody. Wywar przecedzić, dodać lekko roztrzepane białka oraz ocet i namoczoną żelatynę. Podgrzewać na wolnym ogniu, a gdy wywar się sklaruje, przecedzić przez rzadkie płótno lub gazę. Na dno formy wlać połowę wywaru, wstawić do lodówki, a gdy się zestali, na zastygniętej galarecie ułożyć porcje ryby i zalać pozostałym wywarem. Ponownie wstawić do zestygnięcia. Przed podaniem okrajać nożem boki galarety, spód formy zanurzyć na moment w gorącej wodzie i przechylając ją, wyłożyć zawartość na półmisek. Udekorować grzybkami z octu, zielonym groszkiem, listkami sałaty lub jarmużu, papryką lub pomidorami i cząstkami cytryny. Podawać z dodatkiem sosów i pieczywa.

Tagi:

beza bezy