mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Karpia jadam nie tylko na wigilie to moja ulubiona ryba. Polecam z kaszą gryczaną - samo zdrowie.

Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną

 

  • 5 kawałków karpia
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 20 dkg kurek mrożonych
  • 20 dkg brukselki
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 4 oliwki czarne
  • 1 gałązka koperku świeżego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka otrębów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Olej
  • 1 łyżeczka pietruszki świeżej

 

Sposób przygotowania:

Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną
Karpia przekładam do garnka dodaję obraną i pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz. Całość mieszam i odstawiam do lodówki na 3 h.

Na talerz wysypuję mąkę, dodaję otręby i panieruję każdy kawałek ryby. Smażę na oleju na rozgrzanej patelni. Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie 15 minut.

Brukselkę myję, obieram, i także gotuję w osolonej wodzie 10 minut. Kurki smażę na patelni, solę, pieprzę. Dodaję pietruszkę świeżą pokrojoną.

Na talerz wykładam kurki, na nie karpia. Podaję z kaszą i brukselką oraz pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami. Dekoruję koperkiem gałązką.
Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną
Zamarynowany karp z cebulką i majerankiem
Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną
Karp smażony na patelni na oleju na rumiano
Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną
usmażony karp w naczyniu obłożony masełkiem
Karp w otrębach pod kurkami z gryczaną
Kasza gryczana ugotowana gotowa do podania