Sposób przygotowania:
Karp w szarym sosie
Rybę sprawić i oskrobać z łuski, rozciąć brzuch, usunąć wnętrzności, skrzela i oczy, odciąć płetwy. Rybę wypłukać z krwi, osuszyć, osolić i odstawić na 30 minut. Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać goździki, liść laurowy, ziele angielskie pieprz. Gotować 20 minut, wywar przecedzić, zalać nim rybę i gotować 30 minut na małym ogniu. Rybę wyjąć na półmisek, pokroić na 6 porcji, usunąć kawałki kręgosłupa i większe ości. Wywar ponownie przecedzić Mąkę zrumienić na maśle, dodać wywar z ryby, sok z cytryny, wino, piernik, rodzynki. Cukier zrumienić na patelni, migdały sparzyć ,obrać ze skórki. Dodać karmel z cukru i migdały do sosu, gotować, aż zgęstnieje, i doprawić solą. Porcje karpia włożyć do sosu i podgrzać. Rybę można pokroić na dzwonka przed ugotowaniem Zamiast piernika do sosu można dodać 1 kromkę chleba żytniego. Wywar można przygotować z 500 ml piwa i 500 ml wody, ale nie należy wtedy dodawać wina do sosu. Do sosu można dodać 3 suszone śliwki lub łyżkę powideł.