Sposób przygotowania:
Karp w szarym sosie
Karpia oczyścic z łusek, usunać wnętrzności, dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem (wówczas przyprawy z ryby nie "spłynął"). Tak przygotowanego karpia pokroić w dzwonka, natrzeć jarzynowa przyprawą, ewentualnie posypac pieprzem. Do małej salaterki wbic jajka, wymieszać. Na mały talerzyk wsypac bułke tartą. Kawałki ryby panierowac w jajku i bułce. Na patelni rozgrzac olej roslinny, gdy będzie gorący wkładać karpia i smażyć na rumiany kolor. Bulion przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rodzynki umyć, namoczyc w wodzie, później odsączyć.
Przygotować karmel: cukier smażyć na patelni, gdy sie rozpuści i zbrązowieje, dodać 1/2 szkl. gorącej wody. Masło stopić, wsypać mąke, lekko zrumienić. dodać karmel,bulion,rodzynki i płatki migdałowe. Przyprawic pieprzem. Chwilę dusić na ogniu. Karpia przełożyć na półmisek, polać sosem, udekorowac. osobiście dekoruje plastrami cytryny i płatkami migdałów. Smacznego życzę:)
Przygotować karmel: cukier smażyć na patelni, gdy sie rozpuści i zbrązowieje, dodać 1/2 szkl. gorącej wody. Masło stopić, wsypać mąke, lekko zrumienić. dodać karmel,bulion,rodzynki i płatki migdałowe. Przyprawic pieprzem. Chwilę dusić na ogniu. Karpia przełożyć na półmisek, polać sosem, udekorowac. osobiście dekoruje plastrami cytryny i płatkami migdałów. Smacznego życzę:)